Οι ουτοπίες, ο Ebenezer Howard και ο Δημήτρης Πικιώνης - Παπανικολάου, Γιώργος
[Το θέμα αυτής της εργασίας είναι η κριτική ανάλυση της ιδανικής-ουτοπικής πόλης όπως αυτή κάνει την εμφάνισή της τόσο στην αρχιτεκτονική, όσο και στη ζωγραφική και τη λογοτεχνία. Υπάρχει μία τριχοτόμηση της εργασίας σε τρία όχι ισοδύναμα κομμάτια, ξεκινώντας από την έννοια της ουτοπίας, περνώντας στην ανάλυση του σχεδίου των Κηπουπόλεων του Ebenezer Howard και μέσα από αυτήν την πορεία και κλείνει με ένα παράδειγμα από τον ελληνικό χώρο, την Αιξωνή του Δημήτρη Πικιώνη. Στο σώμα του κειμένου θίγονται τα θέματα της σχέσης του σχεδίου των Κηπουπόλεων με τις λογοτεχνικές ουτοπικές πόλεις που κάνουν την εμφάνισή τους μετά την «Ουτοπία» του Thomas More, μία ερμηνεία του όρου «μοντέρνα ουτοπία», καθώς και μία μικρή επισκόπηση των αθηναϊκών προαστιακών συνοικισμών του μεσοπολέμου.]