Η κίνηση γεννά χώρο : από το χορό στην αρχιτεκτονική - Κεφαλάκη, Μαρία Αναστασία
[Οι αναζητήσεις σχέσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και άλλων τεχνών μπορoύν συχνά να οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Κάθε έργο τέχνης έχει προκύψει από μία ιδέα, εκφράζει το δημιουργό του και είναι αναγνωρίσιμες σ' αυτό οι αισθητικές του αξίες. Ένα αρχιτεκτόνημα είναι κι αυτό έργο τέχνης με τις δικές του αισθητικές αξίες. Η καλλιτεχνική χειρονομία ωστόσο είναι πιο δύσκολα αναγνώσιμη σε ένα αρχιτεκτόνημα και αυτό γιατί υπάρχουν πάντα περιορισμοί λόγω κτιριολογικού προγράμματος και κατασκευής, που στερούν στον καλλιτέχνη την απόλυτη ελευθερία του. Γι΄αυτό οι συσχετισμοί της διαδικασίας της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με αυτή της δημιουργίας σε άλλες τέχνες, πιο ελεύθερα εκφραζόμενες, μπορεί να αυξήσει έμμεσα και την ελευθερία στην έκφραση του καλλιτέχνη- αρχιτέκτονα, κατά τη δημιουργία του αρχιτεκτονικού έργου. Ο χορός είναι μια τέχνη που συντίθεται από κινήσεις μέσα στο χώρο και στο χρόνο. Έχει δομή, προσδιορισμένη και συχνά γραμμένη με κάποιο κώδικα, όπως και η αρχιτεκτονική. Μια χορογραφία εκφράζει μια κεντρική ιδέα, την οποία ο χορογράφος αναπτύσσει χρησιμοποιώντας..].