Η αλλαγή στην κατασκευή : ο χρόνος η κίνηση ο χρήστης - Σαπλαούρας, Μιχάλης
[Η έρευνα αυτή ασχολείται με το σχεδιασμό που έχει ως σκοπό την ανταπόκριση του κατασκευασμένου περιβάλλοντος στην αλλαγή. Εξετάζει τη γέννηση του «ευέλικτου» αυτού σχεδιασμού σε παραδοσιακά και ιστορικά κτηριακά πρότυπα και διερευνά, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, την πρόσφατη αρχιτεκτονική από τις αρχές του μοντέρνου ως το σήμερα. Εξετάζοντας, τον τρόπο με τον οποίο έχει αντιμετωπιστεί η αλλαγή του χρόνου, του χώρου και του χρήστη από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, παρουσιάζει τον τύπο του κτισμένου περιβάλλοντος που μπορεί εν δυνάμει να μας επιτρέπει την εν κινήσει ζωή. Πρωταρχικά, ωστόσο, επικεντρώνεται στην εξέταση σύγχρονων κτηρίων και πρωτοτύπων που δεν απαντούν απλώς στα προβλήματα του σήμερα αλλά, κυρίως, προϊδεάζουν για την αρχιτεκτονική του αύριο. Μια αρχιτεκτονική που θα παράγει κατασκευές ικανές να επικοινωνούν πραγματικά με τους χρήστες τους και να ανταποκρίνονται στις διαρκείς και εναλλασσόμενες ανάγκες τους].