Ενεργειακή αυτονομία και αυτοδιαχείριση στην αρχιτεκτονική : το παράδειγμα του Samso στη Δανία - Πατής, Λουκάς
[Ανά τους αιώνες η αμφίδρομη σχέση ανθρώπου-φύσης διαγράφονταν αρμονικά, όπως παρατηρείται και στο σύνολο της παραδοσιακής και τοπικής αρχιτεκτονικής. Η ανάγκη δηλαδή γεννούσε την έρευνα για περιβαλλοντική ποιότητα μέχρι την έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης η οποία σταδιακά οδήγησε στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Πολλοί επιστημονικοί κύκλοι, για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, συν τοις άλλοις έχουν προτείνει τη στροφή των κοινωνιών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την υιοθέτηση της απαραίτητης οικολογικής συμπεριφοράς. Μια από τις προτάσεις που κατατέθηκε και η οποία με επιτυχία υλοποιήθηκε, αποτελεί το αντικείμενο της μελέτης μας. Το ενεργειακά αυτόνομο νησί Σάμσο στην Δανία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο για κατανόηση και καλλιέργεια κριτικής σκέψης τόσο για τις πράσινες μορφές ενέργειας όσο και για τη σχέση της αρχιτεκτονικής με αυτές. Το νησί Σάμσο αποτελεί το πιο οικολογικό και συγχρόνως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο σημείο στο πλανήτη. Ο ηλεκτρισμός, η θέρμανση και οι μεταφορές μέσω της χρήσης Α.Π.Ε. χαρίζουν στο Σάμσο ουδέτερο..].