Επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων : η περίπτωση της Κορίνθου - Ξύδη, Κωνσταντίνα
[ Η πόλη της Κορίνθου και η ευρύτερη περιφέρειά της είναι σήμερα μια από τις πιο ενεργές βιομηχανικά περιοχές της χώρας. Καθιερώνεται στα τέλη της δεκαετίας του ΄60 από την εγκατάσταση μεγάλων μονάδων υπερτοπικού χαρακτήρα. Παρόλα αυτά τα πρώτα βήματα προς τη βιομηχανική ανάπτυξη γίνονται μεταπολεμικά από το 1949 ως το 1960 όταν ξεκινούν να λειτουργούν έξι εργοστάσια στα όρια του πυκνοδομημένου αστικού ιστού. Η παύση της λειτουργίας ή η μετεγκατάσταση τους κληροδότησαν στην πόλη κενά κελύφη και υποβαθμισμένες περιοχές που γειτνιάζουν με τις κατοικίες αλλά και τις σύγχρονες ενεργές βιομηχανίες. Η επανάχρηση των εγκαταλειμμένων κελυφών αποτελεί μια πρόταση εξυγίανσης του αστικού περιβάλλοντος και ταυτόχρονα ανάδειξης μιας σημαντικής πτυχής του χαρακτήρα του. Αντικείμενό της είναι το ιστορικό σχήμα των πρώτων βιομηχανιών, με τις πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές του προεκτάσεις. Το σχήμα αυτό, με κύριο χαρακτηριστικό τη διασπορά των στοιχείων του στον περιαστικό χώρο, εισάγει την έννοια του δικτύου των βιομηχανικών τόπων..].