Το σκουπίδι ως μετα-αντικείμενο αρχιτεκτονικής - Καζάνα, Μαρία
[Το περιεχόμενο της διάλεξης αφορά στη μετατροπή ενός υπάρχοντος αντικειμένου -που δεν είναι οικοδομικό υλικό- σε ένα νέο μετα-αντικείμενο, ώστε να αποτελέσει στοιχείο (φέρον ή μη) μιας αρχιτεκτονικής κατασκευής. Για αυτό, άλλωστε, δε θα ασχοληθούμε με την ανακύκλωση οικοδομικών υλικών από μία κατασκευή σε κάποια άλλη. Η επανάχρηση ενός πεταμένου αντικειμένου υποστηρίζουμε πως μπορεί να είναι μια πράξη ανάδυσης των λανθάνοντων ιδιοτήτων του. Αφαιρώ ένα πεταμένο αντικείμενο από τον κάδο απορριμμάτων ή τη μάντρα του παλιατζή μπορεί να σημαίνει είτε την επανάχρησή του με την εφεύρεση μιας εντελώς νέας λειτουργίας είτε την προσαρμογή σε νέο περιβάλλον είτε την αποδόμηση και ανασύνθεση του με άλλα αντικείμενα είτε τον μετασχηματισμό του είτε τέλος την υλική του μετάλλαξη. Αναμφισβήτητα, η δυνητικοποίηση των αντικειμένων ενέχει ρόλο καταλύτη, τείνει να μεταβάλλει όχι μόνο την αντίληψη για το τι είναι οικοδομικό υλικό αλλά, κυρίως, να μεταβάλλει το περιεχόμενο των δεδομένων που πρέπει να λάβει υπόψη του ένας αρχιτέκτονας..].