Απαγορευμένη πόλη : η ερμηνεία του σύμπαντος και η παράδοση στην κινέζικη αρχιτεκτονική - Παπαμιχαήλ, Νίκος
[Η διάλεξη αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να προσδιοριστούν οι συνθετικές αρχές της παραδοσιακής κινέζικης αρχιτεκτονικής, όπως αυτές συναντώνται στο σχέδιο της Απαγορευμένης Πόλης, το αυτοκρατορικό ανάκτορο της ύστερης κινέζικης αυτοκρατορίας. Οι αρχές αυτές απορρέουν από τις γεωμαντικές αρχές (feng shui) που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του κινέζικου πολιτισμού, και τη διδασκαλία του Κομφούκιου ο οποίος, στα μέσα του 11ου αιώνα π.Χ., περιέγραψε ένα σύστημα οργάνωσης για την κινέζικη κοινωνία, σε μια περίοδο που η Κίνα ήταν διαιρεμένη σε αντιμαχόμενα κρατίδια. Το σύστημα αυτό βασισμένο στην γραφειοκρατία και την αξιοκρατία, επηρέασε την κοινωνική και πολιτική ζωή της Κίνας για τα επόμενα 2500 χρόνια. Η Απαγορευμένη Πόλη αναπαριστά το ίδιο το σύμπαν, με τον αυτοκρατορικό θρόνο στο μέσον της, όπου ο αυτοκράτορας δρα ως ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφονται τα τρία επίπεδα του σύμπαντος. Χτισμένη την περίοδο 1406-1420 από τη δυναστεία Ming, η Απαγορευμένη Πόλη βρίσκεται στην καρδιά της Αυτοκρατορικής Συνοικίας του Πεκίνου, περιοχή που αντιστοιχεί στην παλιά μογγολική πρωτεύουσα..].