Η αισθητική αντίληψη του θαλάσσιου τοπίου - Τουρλομούση, Ολγα
[Αντικείμενο της διάλεξης αποτελεί η αισθητική αντίληψη του θαλάσσιου τοπίου και των κατασκευών του. Η ανάπτυξη του θέματος συνδέεται με μια σειρά από βασικές έννοιες. Αισθητική αντίληψη, τόπος και τοπίο, πολιτιστικός προσδιορισμός, ωραίο και υψηλό, σκοπιμότητα, υδρόβιες κατασκευές, κίνηση, μεταβολή. Συσχετίζοντας κάποια άμεσα αισθητικά ερεθίσματα από θαλάσσια τοπία, με θεωρητικές υποδείξεις από τα κείμενα του Immanuel Kant, επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το υδάτινο, θαλάσσιο τοπίο και τις κατασκευές του. Στη συνέχεια ξεκινώντας από την ερμηνεία της σχέσης, η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και στο τοπίο γενικά, θα επικεντρωθούμε ειδικότερα στο κομμάτι της αισθητικής αντίληψης που χαρακτηρίζει την τοπιακή θεώρηση. Τις θεωρητικές επισημάνσεις που θα έχουμε συγκεντρώσει, θα τις χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να περιγράψουμε την αισθητική πρόσληψη συγκεκριμένων θαλάσσιων τοπίων και «υδρόβιων» κατασκευών, όπως των πελάδων της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και των παλαφίτος της Χιλής..].