Βασίλειος Τσαγρής 1882-1941 - Μαρίνη, Μαρία
[Στη παρούσα διάλεξη γίνεται προσέγγιση στο έργο του αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή. Δίδεται έμφαση στο γεγονός ότι μετά την κάμψη του νεοελληνικού κλασικισμού, ο Τσαγρής απέδωσε ένα προσωπικό στυλ αρχιτεκτονικής συνδεδεμένο ισχυρά με τις περί το 1900 νεωτερικές τάσεις της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Όλα αυτά βέβαια βρίσκονταν σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτισμικές και αισθητικές, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις ( όπως η μικρασιατική καταστροφή και η άφιξη ενός ισχυρού μεταναστευτικού ρεύματος) της αθηναϊκής κοινωνίας. Το έργο του Τσαγρή διέπεται από τις αρχές της Secession και της προδιαγραφές του Otto Wagner: 1) Αυστηρή ταύτιση της σύνθεσης με την τελική σκοπιμότητα του έργου. 2) Σωστή επιλογή των υλικών κατασκευής. 3) Απλή και «οικονονομική» κατασκευή. 4) Μορφή νομοτελειακά συνδεδεμένη με τις προηγούμενες αρχές. Ωστόσο εμφανέστατη είναι η προσπάθεια του Τσαγρή να προσαρμόσει τις αρχές αυτές στην εγχώρια αρχιτεκτονική χρησιμοποιώντας στοιχεία από τη κλασική μορφολογία, όπως οργάνωση της όψης σε βάση, κορμό και γείσο, παραστάδες, αετώματα, πλαίσια στα κουφώματα και άλλα πολλά, ..].