Επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο στην έρημο του Τουρκμενιστάν - Μπαλλή, Ιωάννα
[Η διπλωματική αυτή ξεκίνησε με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον χώρο της ανασκαφής Gonur Depe (3000 π.Χ.) στην έρημο Καρά Κουμ στο Τουρκμενιστάν. Μέσα από ανάλυση που έγινε για τον αρχαιολογικό χώρο και την ιστορία του στα πλαίσια της διάλεξης μας αλλά και από την ανάγνωση της ευρύτερης περιοχή και του τοπίου της ερήμου προχωρήσαμε στην προσπάθεια προστασίας και ανάδειξης των μνημείων και του χώρου. Στόχος μας ήταν οι περιορισμένες και αναστρέψιμες επεμβάσεις σε συνδυασμό με τη χρήση των τοπικών υλικών και οικοδομικών μεθόδων, με σεβασμό στην ιστορία του τόπου αλλά και του τοπίου. Oι επεμβάσεις μας περιλαμβάνουν χάραξη και σήμανση διαδρομών μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ένα παρατηρητήριο, ένα λυόμενο στέγαστρο, διαμόρφωση χώρου στάσης και ένα σύνολο πλινθόκτιστων εγκαταστάσεων με ημιυπόσκαφα καταλύματα και εκθεσιακούς χώρους.]