Επεμβάσεις στο λεκανοπέδιο Πτολεμαΐδας - Αλεξανδρίδης, Ανδρέας
[Στο λεκανοπέδιο της Πτολεμαϊδας, στον Ν.Κοζάνης, σε υψόμετρο 600 μέτρων, τα τελευταία 50 χρόνια πραγματοποιείται η μεγαλύτερη μετατόπιση εδαφών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ο λόγος είναι η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μία δραστηριότητα που έχει σημαδέψει τόσο την τοπική κοινωνία και οικονομία αλλά πολύ περισσότερο το ανάγλυφο του λεκανοπεδίου σε τέτοιο βαθμό που λίγοι γνωρίζουν και πολλοί λιγότεροι μπορούν να φανταστούν. Η εργασία είναι μία προσπάθεια μελέτης και ανάπτυξης ενός δικτύου που θα καθιστά επισκέψιμα τα ορυχεία τόσο κατά την διάρκεια λειτουργίας των, όσο και μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, οπότε υπολογίζεται σε περίπου 40 χρόνια. Στις κλασσικές μεθόδους αποκατάστασης που ακολουθεί η ΔΕΗ, η εργασία προτείνει τμήμα ορυχείου να διατηρηθεί με την υπάρχουσα μορφή και με ένα συνδυασμό επεμβάσεων να αναπτυχθεί ένα ενεργειακό και πολιτιστικό πάρκο που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιομηχανικής αρχαιολογίας. Στην πρόταση εντάσσεται και η επανάχρηση των μηχανημάτων εξόρυξης.. ορυχεία.]