Αυτόνομη οικοκοινότητα Πισσουρίου - Μετόχης, Μάριος
[Η αυτόνομη οικοκοινότητα προσδιορίζει ένα αμοιβαία συμφωνημένο πεδίο των μελών της, μέσα στο οποίο η ισότιμη δράση τους επιδιώκει την εξισορρόπηση ατομικού-συλλογικού σε μια συνεχή θεσμίζουσα κατάσταση. Είναι επίσης ένα κινηματικό απελευθερωτικό πεδίο, όπου η μερική απελευθέρωση των κατοικούντων, από τα δεσμά του ετεροκαθορισμού στην μητροπολιτική φόρμα, συνδέεται με τον αφουγκρασμό διάφορων άλλων κινηματικών προσεγγίσεων για ένα κόσμο αυτονομίας - ομοσπονδιοποιημένων, αυτοδύναμων, δημοκρατικών κοινοτήτων, δήμων και πόλεων, μέσα σ'ένα δημοκρατικοποιημένο οικονομικό πλαίσιο και με στόχευση ένα απελευθερωτικό πολιτισμό. Η αυτονομία νοείται ως ο κριτικός αυτοπροσδιορισμός, ατομικά ως προς τους άλλους και συλλογικά ως προς τον εξω-κοινοτικό κόσμο. Η κοινότητα νοείται ως η μικρή, οριοθετημένη συλλογικότητα όπου υπάρχουν κοινές πεποιθήσεις και αξίες, άμεσες και πολύπλευρες σχέσεις και η αρχή της ανταποδοτικότητας, ιδιαίτερα της χαρακτηρισμένης από αλτρουισμό. Το Πισσούρι, ένα χωριό της Κύπρου, που αστικοποιείται εκθετικά, είναι ο συγκεκριμένος.. μας.]