Βιομηχανική εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιοκαύσιμα - Δούκα, Άλκηστη
[Η εταιρία ΕΛΒΙΟ Α.Ε. συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2001 με στόχο την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση ολοκληρωμένων μονάδων παραγωγής υδρογόνου το οποίο με τη χρήση των κατάλληλων κυψελίδων καυσίμου (fuel cells) παράγει ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα. Οι μονάδες αυτές είναι κατάλληλες για βιομηχανική ή οικιακή χρήση. Οι κύριοι φορείς υδρογόνου περιλαμβάνουν βιο-καύσιμα όπως η βιοαιθανόλη, το βιοαέριο και το βιοντίζελ, ενώ εξετάζονται και ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, LPG, βενζίνη, diesel). Στην εταιρία συμμετέχουν η Εμπορική Τράπεζα, το Πανεπιστήμιο Πατρών, η σουηδικών συμφερόντων εταιρία Morphic Technologies και ερευνητές. Στην βιομηχανική μονάδα που αναπτύσσεται στην παρούσα εργασία κατασκευάζεται μία συσκευή GH2, η οποία είναι ένας «αναμορφωτής αιθανόλης». Πρόκειται για μια φορητή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1 kWe που τροφοδοτείται με κάποιον από τους φορείς υδρογόνου και καλύπτει τις ανάγκες τροχόσπιτων, πλοίων, φορτηγών, λεωφορείων και απομακρυσμένων εγκαταστάσεων. Σε απλή διατύπωση η συσκευή GH2 χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον.. Αχαΐας.]