Πρόγραμμα κατοικιών στη Νέα Φιλαδέλφεια - Αλεξίου, Ιωάννα
[H διπλωματική αυτή, διαπραγματεύεται το θέμα της συλλογικής κατοικίας στον υπάρχοντα και συνεχώς μεταβαλλόμενο αστικό ιστό. Παρά τη λειτουργία φορέων που ασκούν στεγαστική πολιτική και τη διάθεση ιδιωτικού κεφαλαίου για οικιστική ανάπτυξη, παρατηρείται μια σταθερή απουσία συντονισμένου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με ποιοτικά χαρακτηριστικά, οξύνοντας ολοένα την κρίση της κατοικίας. Η πρότασή μας έχει το χαρακτήρα της παρέμβασης σε κενές και συνενωμένες ιδιοκτησίες (που προκύπτουν μετά από αντιπαροχή), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα, μέσα στον διατηρητέο προσφυγικό οικισμό της Νέας Φιλαδέλφειας. Υποστηρίζουμε την παρουσία ενός φορέα μικτής οικονομίας που χρηματοδοτεί την υλοποίηση 27 κατοικιών, εκ των οποίων ένα μέρος δίνεται ως κοινωνική κατοικία, ένα άλλο ως αντιπαροχή και ένα μικρό ποσοστό ελεύθερο στην αγορά, εμπλέκοντας έτσι άτομα διαφορετικών κοινωνικών χαρακτηριστικών. Ορίζουμε 5 τύπους κατοικιών, ξεκινώντας από τη μονάδα των 30 τ. μ. για ένα άτομο, μέχρι την κατοικία των 120 τ. μ. για πενταμελή οικογένεια. Ως συνθετικά εργαλεία.. ζωής.]