Ενίσχυση της πολιτιστικής δραστηριότητας στην Ελευσίνα : δίκτυο χρήσεων και ξενώνες για τον πολιτισμό - Αηδόνη, Ελένη
[Με αντικείμενο μελέτης την Ελευσίνα, η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά τον τρόπο λειτουργίας της σύγχρονης πόλης στοχεύοντας στον εντοπισμό χωρικών ελλείψεων και προτείνοντας νέες χωροθετήσεις χρήσεων στην περιοχή του κέντρου. Ξεκινώντας από μία σχεδιαστική ανάλυση του χάρτη της Ελευσίνας και συνεχίζοντας με την επιτόπου πολεοδομική ανάλυση, ως βασική ανάγκη του δήμου εντοπίζεται η έλλειψη σε χώρους πολιτισμού και πρασίνου. Έτσι, στην προσπάθεια ενίσχυσης της πολιτιστικής δραστηριότητας και ένταξής της στην καθημερινή ζωή της πόλης προτείνεται ένα δίκτυο χώρων πολιτισμού στην περιοχή του κέντρου. Βασικές αρχές σχεδιασμού του δικτύου είναι η ενεργοποίηση των εκτεταμένων πρώην βιομηχανικών περιοχών, ως χώροι πολιτισμού σε συνδυασμό με την ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου - κύριο χώρο πρασίνου και η σύνδεσή τους μέσω πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων τόσο μεταξύ τους όσο και με το θαλάσσιο μέτωπο. Ταυτόχρονα, στα πλαίσια ενίσχυσης της πολιτιστικής παραγωγής εντάσσεται η δημιουργία ενός συγκροτήματος ξενώνων, κοινοβιακού χαρακτήρα.. κοινόχρηστου.]