Πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας - Νικολάου, Μαρία
[Η σύγχρονη αθηναϊκή πολυκατοικία αποτελεί ένα παρεξηγημένο είδος κτιριακού τύπου κατοίκησης και μάλιστα αντιλαμβάνεται ως «αναγκαίο κακό», γεγονός δικαιολογημένο αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του τον επικρατέστερο τύπο πολυκατοικίας, δηλαδή την μεταπολεμική πολυκατοικία της αντιπαροχής. Η διπλωματική μας ασχολείται με ένα κτίριο πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, και πιο συγκεκριμένα στα Ιλίσια, κοντά στο άλσος Συγγρού, στις συμβολές των οδών Μιχαλακοπούλου, Κρουσόβου και Ορμηνίου. Με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου, της μορφής και της λειτουργίας της πολυκατοικίας, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε διαφορετικές ποιότητες χώρου-όσον αφορά τόσο το εσωτερικό των διαμερισμάτων όσο και τον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου- σε ένα πλήρως αστικοποιημένο περιβάλλον. Το κτίριο χωρίζεται σε τρεις όγκους και δύο πυρήνες κατακόρυφης κίνησης. Στο ισόγειο λόγω της έντονης κίνησης από την Μιχαλακοπούλου τοποθετούνται καταστήματα με πατάρι, ενώ στο δώμα του μεσαίου όγκου διαμορφώνεται βατό, φυτεμένο δώμα για κοινή χρήση από τους ένοικους. Τα διαμερίσματα.. παράθυρα.]