Η αρχιτεκτονική στα χρόνια του καταναλωτισμού - Κοντοπούλου, Ειρήνη
[.. «Τον διεθνούς φήμης Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano επέλεξε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για να αναλάβει τη μελέτη και τον σχεδιασμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Πολιτιστικού Κέντρου που θα τις περιβάλλει, στο Δέλτα Φαλήρου» "ΕΘΝΟΣ" Hμερομηνία δημοσίευσης: 22-02-2008. Άλλη μια επώνυμη υπογραφή στο αττικό τοπίο. Μια υπογραφή που αφήνει πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που αφορούν την έλευση ενός ακόμα καταξιωμένου αρχιτέκτονα στη χώρα μας, ερωτήματα που αφορούν την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στον παγκοσμίου φήμης δημιουργό, ερωτήματα που θα τολμήσω να πω πως αφορούν το παρόν και το μέλλον της αρχιτεκτονικής. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αρχιτεκτονική στις μέρες μας τείνει να μετατραπεί σε καταναλωτικό προϊόν. Η συνεχής διάθεση για προβολή του ιδιωτικού κυρίως, αλλά και δημοσίου φορέα έχει οδηγήσει στην αρχιτεκτονική της εικόνας. Πολλές διαφορετικές εικόνες, πολλά διαφορετικά στυλ, όλα με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων. Σε μια κοινωνία της γρήγορης πληροφόρησης οι εικόνες αυτές ταξιδεύουν σε κλάσματα δευτερολέπτου από τη μια γωνιά της γης..].