Το υλικό_ εργαλείο της αρχιτεκτονικής. Η διαδρομή του μέσα από την κατοικία στην Ελλάδα - Ζουρνατζίδου, Σοφία
[Τα υλικά κατασκευής των κτισμάτων επηρεάζουν και διαμορφώνουν την αρχιτεκτονική, είναι αυτά που της δίνουν χαρακτήρα και μορφή. Η σωστή χρήση των υλικών έγκειται στην αξιοποίηση των ιδιοτήτων τους και όχι στην παραποίηση αυτών, στον κατάλληλο συνδυασμό τους, στην ειλικρινή και άρτια κατασκευή καθώς επίσης και στο σεβασμό στη φύση. Η αφορμή για την επιλογή του θέματος δόθηκε ύστερα από την παρατήρηση και αποτύπωση παραδοσιακών κτισμάτων της ανώνυμης αρχιτεκτονικής όπου είναι φανερή η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζεται το υλικό και η κατασκευή, βάζοντας μας έτσι σε μια αναπόφευκτη σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη της Νεοελληνικής αρχιτεκτονικής γίνεται διερεύνηση της χρήσης του υλικού στην κατασκευή της κατοικίας και των συνθηκών που κάθε φορά την επηρέαζαν. Η διερεύνηση αυτή εστιάζεται στη σχέση του υλικού δόμησης στις κατοικίες στις οποίες σίγουρα η αντίληψη είναι πολύ διαφορετική από αυτή στα δημόσια κτίρια. Με εκκίνηση, λοιπόν, την ανώνυμη αρχιτεκτονική όπου τα υλικά κατασκευής χρησιμοποιούνται κυρίως..].