Προβλήματα κατοικίας και κατοίκησησς στην Αθήνα σήμερα : κοινωνικές διαστάσεις και χωρικοί περιορισμοί - Σταμαδιάνου, Αικατερίνη
[ Η μελέτη των προβλημάτων κατοικίας και κατοίκησης στην Αθήνα σήμερα αποτελεί το αντικείμενο αυτής της διερευνητικής εργασίας και στοχεύει στην κατανόηση της κατάστασης σχετικά με τη στέγαση κυρίως των χαμηλών εισοδημάτων και των κοινωνικών ομάδων που εντάσσονται σε αυτές. Ως αφορμή υπήρξε η αρχιτεκτονική μέσω της κυρίαρχης προβολής της στις μέρες μας, η οποία δεν αφορά το ευρύ κοινό ούτε σε επίπεδο περιεχομένου, ούτε σε λόγου, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των ανθρώπων έχει ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες σε ζητήματα κατοίκησης. Αποδεικνύεται ότι η επίδραση των κοινωνικών προβλημάτων της πόλης, όπως είναι τα προβλήματα φτώχειας, συνδέεται άμεσα με το ζήτημα της κατοικίας, μετατρέποντας τις κοινωνικές ανισότητες σε χωρικούς περιορισμούς για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Μία τέτοια, ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα είναι οι μετανάστες, των οποίων τα προβλήματα στέγασής αναλύονται στην εργασία αυτή μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Μέσω ερευνών η κατάσταση στη χώρα μας παρουσιάζεται ικανοποιητική με ποσοτικούς όρους, ενώ το κύριο πρόβλημα είναι ποιοτικό..].