Πόρος : ανάλυση παραδοσιακού οικισμού - Μπουρσινού, Ευαγγελία
[Αναζητούμε τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού του Πόρου που βρίσκεται στο Σαρωνικό και δημιουργεί στενό πέρασμα με την απέναντι ακτή. Αποτελείται από δυο νησιά: Την Σφαιρία , που περιλαμβάνει τη πόλη του Πόρου και τη Καλαυρία Μετά την επανάσταση σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Ναύσταθμος και η ναυτιλία καθώς και η σύνδεση με το Πειραιά . Σήμερα είναι καθαρά αστικός οικισμός .Ο αρχικός οικισμός το Καστέλι , έχει φρουριακή διάταξη γύρω από το λόφο. Αργότερα επεκτάθηκε στη Πρηνέα που αναπτύσσεται σε επάλληλες καμπύλες και τη Πούντα που αναπτύσσεται με γραμμικό τρόπο σύμφωνα με τις υψομετρικές. Η αρχιτεκτονική δημιουργία χωρίζεται σε τρεις ομάδες τύπων κτισμάτων: Λαϊκά λιθόκτιστα κτίσματα με μικρές κατόψεις επιμήκους ορθογωνίου προσαρμοσμένα στο ανάγλυφο του εδάφους και ανάλογα με τη διάταξη τους χωρίζονται στους τύπους των στενομέτωπων και πλατυμέτωπων κτισμάτων. Συνήθως είναι διώροφα με διαχωρισμό των λειτουργιών. Με τη προσθήκη ενός όγκου προκύπτουν τα κτίσματα τύπου Γ. Όταν τα κτίσματα έχουν μεγαλύτερες κατόψεις και τάση προς συμμετρία έχουμε τα νεοκλασσικίζοντα..].