Urban povetry's big bang! : πόλεις δίχως χάρτη - Βουτσινά, Αντριάνα
[Η έντονη αστικοποίηση, έχει οδηγήσει στη δημιουργία όλο και περισσοτέρων μητροπολιτικών κέντρων που συσσωρεύουν συνεχώς τις γύρω περιφερειακές μονάδες(πόλεις-χωριά). Σε αυτές τις υπερμεγέθεις πόλεις αντιπαραβάλλεται η "ένταξη" ενός συστήματος κατοίκησης που στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και την αξιοποίηση των στοιχειωδών ως μέσο επιβίωσης, ακόμα κι αν αυτά είναι στην ουσία τα κατάλοιπα του οργανωμένου συστήματος. Το φαινόμενο εξαπλώνεται συνεχώς και παράλληλα με την ανάπτυξη των "megacities" μέχρι το 2050 το 75 του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να συγκεντρωθεί στις πόλεις ενώ ο αριθμός των παραγκουπόλεων υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 200.000. Το 2030 , θα υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια κάτοικοι παραγκουπόλεων. Η επέκταση των παραγκουπόλεων, πόλεων δίχως χάρτη-χωρίς αρχειακή ταυτότητα, αποδεικνύει την έκρηξη της αστικής ένδειας και των εκπτωτικών αυτό-ρυθμίσεων που αυτή επιβάλλει, αποκαλύπτοντας τη σύγχρονη πολιτική αδράνεια και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και τις ποιότητές της. Η διερεύνηση του φαινομένου και των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του..].