Παρακολουθώντας τους μετασχηματισμούς του κενού στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας - Ελληνας, Χρήστος
[Προσεγγίζουμε την ειδική περίσταση ενός αποσπάσματος της περιμετρικής τάφρου στην πρωτεύουσα της Κύπρου. Στην χαρακτηριστική τομή της τάφρου - ως μνημείου, συμβόλου, εστίας του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας - αναζητούμε τις χωρικές ποιότητες που βρίσκονται εγγεγραμμένες σε αυτήν. Χρησιμοποιούμε ως εργαλείο το 'κενό' που καταγράφεται στην τομή της τάφρου, καθώς και τους μετασχηματισμούς αυτού του κενού στον χρόνο. Επιπλέον αναγιγνώσκουμε την δομή του κενού, δηλαδή την έκφραση της λειτουργίας και της μορφής του μέσα στον χρόνο και διαμέσου των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτισμικών δεδομένων που συστήνουν την μητροπολιτική πόλη. Τέλος, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της «πλατείας» Ελευθερίας (μαζί με τις προτάσεις ανάπλασης της από πρόσφατο πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό) και της τάφρου Davila : ιδιάζοντα τμήματα της περιμετρικά τειχισμένης ιστορικής πόλης, για να παρατηρήσουμε την δομή και εξέλιξη ενός τέτοιου κενού. Η τάφρος Davila, κομμάτι της περιμετρικής τάφρου, αποτελεί το ενδιάμεσο πεδίο - κενό μεταξύ της ιστορικής και της νέας πόλης..].