Jackson Pollock : μια άλλη προσέγγιση - Κράνος, Ηλίας
[Ο Jackson Pollock είναι από τους πιο ενδιαφέροντες και πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Από το θάνατό του το 1956, πολλές γενιές κριτικών, ιστορικών και καλλιτεχνών, εκθειάζουν τα επιτεύγματα του και την συνεισφορά του στο χώρο της τέχνης. Με τα πρωτοποριακά έργα του της δεκαετίας του ΄40 εισήγαγε νέες μεθόδους στον τρόπο αντίληψης της ζωγραφικής. Εξέφρασε το κλίμα του αμερικάνικου χώρου με τις αφαιρετικές συνθέσεις του και την κλίμακα των έργων του, στοιχείο που τα κάνει διαχρονικά. ?στόσο είχε μια σύντομη, ανορθόδοξη καριέρα, περνώντας από πολλές φάσεις αστάθειας και κατάθλιψης. Αν σήμερα ζούσε και δεν πέθαινε πρόωρα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ποιος ξέρει πως θα είχε εξελίξει την τέχνη του. Με την αναζήτησή του και την επιδίωξη του πέρα από την φαινομενική εικόνα της ζωής, ο Pollock προσπάθησε να ενώσει το μυαλό και την ευφυΐα που είχε σαν άτομο, με τις συναισθηματικές αστάθειές του και να συμφιλιώσει τη σάρκα με το πνεύμα. Το αποτέλεσμα, όπως θα δούμε στην πορεία αν και ήταν καινοτόμο, τον άγγιξε λιγότερο από ότι η διαδικασία εξέλιξής του μέσα στο χρόνο,..].