Η βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη - Κάλφα, Κωνσταντίνα
[Μακριά από την εικόνα που διαφυλάσσει για τον εαυτό της, η βιβλιοθήκη, δεν υπήρξε ένας δημόσιος δημοκρατικός τόπος. Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνει η βιβλιοθήκη τη γνώση, τη συλλογή της, διαμορφώνει μια συγκεκριμένη αντίληψη για τις σχέσεις μεταξύ παρελθόντος, παρόντος, μέλλοντος, μια αντίληψη που γεννά την ιδέα ότι το νόημα μπορεί να ανήκει μονάχα στην εξελικτική διαδικασία επί συνόλου και ποτέ στο άπιαστο και σημειακό τώρα. Το διαδίκτυο με την εξαιρετική ανομοιογένεια του, απεδαφικοποιημένο, απανταχού παρόν διατρυπά πράγματι αυτή την ηθική της βιβλιοθήκης. Ωστόσο και πάλι, ο δικτυακός τόπος δεν είναι ένας δημόσιος τόπος ενώ η διευκόλυνση της πρόσβασης στην πληροφορία δεν είναι μια διαδικασία δημοκρατική αλλά, απεναντίας είναι μια διαδικασία σχεδόν αυταρχική και αυτό γιατί παρουσιάζεται ως αναγκαία. Η βιβλιοθήκη σήμερα, με την απορρόφηση της ψηφιακής πληροφορίας και της τεχνολογίας επικοινωνιών δεν αιχμαλωτίζει μόνο γνώση του παρελθόντος αλλά και παράγει και αποθηκεύει γνώση στα δίκτυα (ως διακομιστής). Έτσι, η βιβλιοθήκη αποπνέει το βάθος.. ακόμα.]