Δικάζοντας στη ΧΡΩΠΕΙ - Καινούργιου, Αναστασία
[Το ιστορικό συγκρότημα της Χρωματουργείας Πειραιά είναι ένα από τα διατηρητέα κτίρια του άξονα της οδού Πειραιώς. Η εργασία αυτή πραγματεύεται την επανάχρησή του σε Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά, καθώς τα υπάρχοντα κτίρια κρίνονται ακατάλληλα, με βάση και την απόφαση ΦΕΚ 24/Δ/4-2-2004. Στόχος είναι η ομαλή ένταξη της νέας χρήσης σε ένα συγκρότημα, όπου θα συνυπάρχουν το σύγχρονο με το βιομηχανικό «παλιό» στοιχείο διατηρώντας το χαρακτήρα του. Στο οικόπεδο 21,5 στρμ. ορθώνονται δύο γενιές κτιρίων, τα πέτρινα με τα κεραμίδια, χαρακτηριστικά κτίρια της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, και αυτά στο μέτωπο της οδού Πειραιώς που οικοδομήθηκαν την δεκαετία του '20, δείγματα λιτής, μοντέρνας, φονξιοναλιστικής αρχιτεκτονικής. Η καταγραφή τους συνέβαλλε στην αξιολόγησή τους και στην επιλογή των κατάλληλων για τη νέα χρήση. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνθηκαν όγκοι με στόχο την απελευθέρωση αξόνων κίνησης και τη δημιουργία επιπλέον υπαίθριων χώρων. Ταυτόχρονα έγινε λειτουργικός διαχωρισμός τοποθετώντας τα ακροατήρια κεντρικά στα πέτρινα κτίρια, ενώ τα γραφεία.. Πειραιώς.]