Όταν ο ήλιος / : ενεργητικά ηλιακά συστήματα - Μπρούζου, Ασημίνα
[Στις σύγχρονες κοινωνίες οι ανάγκες για κατανάλωση ενέργειας έχουν αυξηθεί δραματικά. Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών αυτών καλύπτεται με την καύση ορυκτών, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σειράς περιβαλλοντικών κοινωνικοπολιτικών και οικονομικών προβλημάτων. Στην εργασία αρχικά περιγράφονται κάποια γενικά στοιχεία για το τι είναι ενέργεια και που τη χρειαζόμαστε και κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία για την ηλιακή ενέργεια και τις μεθόδους εκμετάλλευσής της, εμβαθύνοντας στα ενεργητικά ηλιακά συστήματα. Στην συνέχεια το κείμενο χωρίζεται σε δυο κεντρικές ενότητες ανάλογα με το αν τα ενεργητικά συστήματα τοποθετούνται σε κτήρια ή εγκαθίστανται σε τοπία. Σε κάθε ενότητα ακολουθούν παραδείγματα που αναλύονται με συγκεκριμένα κριτήρια που έχουμε θέσει για την ανάλυσή μας (πχ. Για τα κτήρια: κλίμα, προσανατολισμός, χρήση, μορφή, περιοχή τοποθέτησης ηλιακών συστημάτων και για τα ηλιακά πάρκα: είδος τοπίου, απόσταση από άλλες εγκαταστάσεις, επιφάνεια, μορφή πάρκου) . Στο τέλος της κάθε ενότητας ακολουθούν συμπεράσματα..]