Η εξέλιξη της αστικής πολυκατοικίας στην Αθήνα - Νικολάου, Μαρία
[Είναι γεγονός ότι η πολυκατοικία- η ελληνική πραγμάτωση του κορμπυζιανού συστήματος Dom-ino, αποτελεί την αστική κτιριακή μονάδα της Αθήνας. Μια μονάδα που ενώ εκλαμβάνεται πλέον ως ο μόνος τρόπος κατοίκησης στην πόλη, έχειαμφισβητηθεί και έχει κατακριθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κτιριακό τύπο. Το γιατίείναι αυτονόητο για τους κατοίκους της πόλης και εύκολα διαπιστώσιμο για τους επισκέπτες. Αποτελεί δε ιστορικά έναν πολύ καινούριο τύπο κατοίκησης, αφούο θεσμός της πολυκατοικίας εισήχθη στη χώρα μόλις τον περασμένο αιώνα.Πώς έφτασε όμως ναχαρακτηρίζει τηνπόλη σετέτοιο βαθμό; Ποιες ήταν οι προθέσεις τωνεισηγητών και των πρώτων δημιουργών της και μέσα από ποιες διαδικασίες εξελίχτηκεστηνσημερινή της μορφή; Ευθύνεται αποκλειστικά η πολυκατοικία ως είδος κτιριακού τύπου κατοίκησηςγια την εικόνα της σύγχρονης Αθήνας;].