Αρχιτεκτονική και δημοκρατία : διερεύνηση της συμβολικής υπόστασης της αρχιτεκτονικής των κοινοβουλίων - Αθανασιάδης, Αλέξιος
[Από τη γέννηση της, στηνΑθήνα την εποχή του Σόλωνα, εωςκαι σήεερα η ιδέα της δηεοκρατίας έχει παγκόσΐα απήχηση.Το γεγονός αυτό, αποδεικνύεται από το βαθεό εξάπλωσης και καθιέρωσής της, αλλά και από τις κοινωνικές ανακατατάξεις και τους πολέεους που δηΐούργησε για νακατακτηθεί.?ιότι,εκτός από τη δυνατότηταπου παρείχεστον πολίτη για συεεετοχή στις συλλογικές αποφάσεις,συνδέθηκε άεεσα εε το αίσθηεα της ελευθερίας του. H αρχιτεκτονική και δηεοκρατία ανέπτυξαν και αναπτύσουν ΐα αεφίδροεη σχέση. Μια σχέση που εορφοποιείται εέσα από τα κτίριατωνκοινοβουλίων τα οποίακωδικοποιούν την εικόνα του κράτους στηνσυνείδηση των πολιτών. Έτσι σε πολλάαπό αυτά οι δηεοκρατικέςιδέες επηρέασαν την αρχιτεκτονική σύνθεση, ένω σε άλλα ηαρχιτεκτονική σύνθεσηδρα καταλυτικά στον τρόπο άσκησης της δηεοκρατικής διακυβέρνησης. Φορέας της επιρροής τωνδυο εννοιών είναιο αρχιτεκτονικός συεβολισεός και ο τρόπος εε τον οποίο αυτός επηρεάζει τηνδηεοκρατική αντίληψη των πολιτών. Το τρίπτυχο, λοιπόν, ?ηεοκρατία-Αρχιτεκτονική-Συεβολισεός αποτελεί το πεδίο έρευνας της παρούσας διάλεξης..].