Η λειτουργία της αγοράς και αστικότητας : το παράδειγμα της σύγχρονης Λευκωσίας - Παττίχη, Ελίνα
[Στη διάλεξη αυτή διερευνώνται οι αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης του αστικού σχηματισμού της Λευκωσίας, με βάση τον ρόλο της εμπορικής δραστηριότητας, αντιπαραβάλλοντας το πολεοδομικό παράδειγμα του αστικού κέντρου της πόλης μετο νέο εισαγόμενο πρότυπο της απομονωμένης εμπορικής νησίδας. Διερευνάται η υπόθεση για την απομάκρυνση της εμπορικής δραστηριότητας από το αστικό κέντρο, ως λειτουργία που επικεντρώνεται στην κατανάλωση, αποστερημένη από την διαδραστική της σχέση με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του αστικού χώρου, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί πως έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον αλλοτρίωση του αστικού φαινομένου συνολικά. Έτσι διαπιστώνεται ότι η μεταφορά της εμπορικής κίνησης επηρεάζει τη σημασία του αστικού κέντρουως χωροδομικού στοιχείου της ευρύτερης αστικής ανάπτυξης, ενώ κρίνονται και αμφισβητώνται οι όροι της βιωσιμότητας της σύγχρονης εμπορικής νησίδας. Μέσα από την αναζήτηση αυτή, η έρευνα αποσκοπεί στην ανάδειξη της συσχέτισης της εμπορικής λειτουργίας της πόλης της Λευκωσίας με το ευρύτερο πεδίο πολιτιστικών σχέσεων που ενεργοποιούνται..].