Ουρανοξύστες : φέροντα δομικά συστήματα - Τοχνίτης, Λουκάς Κ
[Ο πόθοςτου ανθρώπου να φτάσειψηλά ξεκινά από την γένεση της ανθρώπινηςιστορίας. Σήμερα οι ουρανοξύστες φαίνεται να αποτελούν το μέσο εκείνο το οποίο ο άνθρωπος προσπαθεί να ΄΄αγγίξει τον ουρανό΄΄. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου κτηρίων μετο υπερμέγεθες ύψος τους απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμόκαι ειδικότερα στο σχεδιασμό του φέροντα οργανισμού τους. Η πολυπλοκότητα των κτηρίων αυτών οδήγησε στη δημιουργία μίας σειράςδιαφόρων φερόντων δομικών συστημάτων που τοκαθέναχρησιμοποιείται για ξεχωριστούςλόγους ανάλογα την κάθε περίπτωση. Βέβαια οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί φαίνεταιναμην εφησυχάζονται καιολοένα εφευρίσκουν νέες ιδέες και διαφορετικές προσεγγίσεις για το σχεδιασμό των υψηλών κτηρίων στην προσπάθεια τους να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του ουρανοξύστηκαιστη διαμόρφωση της μελλοντικήτου μορφής.].