Τα 4 (τέσσερα) πρόσωπα της Σαντορίνης - Καψιμάλης, Αλέξανδρος
[ Η μελέτη χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες. Στην πρώτη γίνεται η παρουσίαση του τόπου και του τοπίου της Σαντορίνης. Στην επόμενη η ανάλυση των ιστορικών, κοινωνικών, και οικονομικών παραγόντων που συντελούν στη διαμόρφωση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων. Στο τρίτο μέρος γίνεται μία συνοπτική προσέγγιση-σχολιασμός της ανοικοδόμησης Δεκαβάλλα, μετά το σεισμό του 1956. Τέλος παρουσιάζεται ο σύγχρονος χαρακτήρας του νησιού, οι κυρίαρχες τάσεις-δυναμικές και οι επιπτώσεις τους στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον. Με την έρευνα αυτή επιδιώκεται η παρουσίαση, ανάλυση και κατανόηση των βαθύτερων αιτιών που δημιουργούν τον φυσικό και δομημένο χώρο, μέσα από ένα συνεχές σύστημα ιστορικής συνέχειας και αλληλεπίδρασης. Ποιες είναι οι δυναμικές που καθορίζουν τη μορφή του τοπίου; Ποιοι είναι οι παράγοντες που συντέλεσαν στην παραγωγή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής; Τι κρύβεται πίσω από τη ''χαμένη'' ανοικοδόμηση του Δεκαβάλλα; Ποιες είναι κυρίαρχες δυνάμεις που διαμορφώνουν την τεράστια οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών;].