Ijburg Islands : η πρόσφατη επέκταση του Amsterdam ανατολικά της πόλης - Αγγελής, Λουκάς
[Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η πρόσφατη οικιστική επέκταση της πόλης του Amsterdam προς την Ανατολή, με την κατασκευή συμπλέγματος 7 τεχνητών νησιών, των νησιών IJburg, στα νερά της λίμνης IJmeer. Σε μια συνολική επιφάνεια 213.000 τετραγωνικών μέτρων, υπολογίζεται ότι θα εγκατασταθούν 45.000 κάτοικοι σε 18.000 νέες κατοικίες, ενώ ταυτόχρονα, θα εξασφαλιστούν 12.000 θέσεις εργασίας για το σύνολο της πόλης. Για την εξασφάλιση της απαιτούμενης γης, αποφασίστηκε η δημιουργία τεχνητών νησιών, αποκλείοντας την παραδοσιακή ολλανδική μέθοδο των polders. Η νέα επέκταση της πόλης χτίζεται πάνω σε διαδοχικά στρώματα 25.000.000 κυβικών μέτρων άμμου ανακτημένα από την λίμνη Markermeer. Στην ουσία, πρόκειται για μια νέα πόλη που αναδύεται από το νερό, ένα πρόσθετο κομμάτι της πόλης το οποίο καλείται να ανταπεξέλθει σε ένα σύνολο κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολεοδομικών προσδοκιών. Στην προσπάθεια δημιουργίας μιας ολλανδικής ουτοπίας, τα νησιά IJburg έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό προάστιο. Αφορμή για την συλλογή στοιχείων σχετικά με το έργο κατασκευής των νησιών IJburg, στάθηκε η τυχαία ΄ανακάλυψη΄ τους..]