Η αλληλένδετη σχέση ποταμού & πόλης : με αφορμή την Έρκυνα της Λιβαδειάς - Αγγελής, Λουκάς
[Τα ποτάμια συνδέθηκαν με τη ζωή των ανθρώπων και αποτέλεσαν χώρο κατάλληλο για τις δραστηριότητες τους. Πρόκειται για φυσικά «δώρα» που πλάι τους οι πολιτισμοί, ανέπτυξαν τις δυνατότητες τους, διδάχθηκαν και ξεπέρασαν τα όρια τους. Στον όλο κύκλο του νερού, το στοιχείο αλλάζει μορφές τόσο το ίδιο όσο και το περιβάλλον στο οποίο αναφέρεται. Μεταμορφώνει το φυσικό αλλά και το πολιτισμικό τοπίο που διασχίζει. Στις πόλεις η δυναμικότητα της ροής αποτυπώνεται πλέον όχι πάνω σε φυσικές όχθες του παρθένου περιβάλλοντος αλλά σε αστικά τεχνητά μέλη. Οι παρόχθιες πόλεις αποδομούνται και ανασυντίθενται συνεχώς. Ολόκληρες αστικές περιοχές αλλάζουν τις συγκεντρώσεις, τις χρήσεις τους και τις μορφές τους ανάλογα με το πώς και αν, στέκονται απέναντι στα ποτάμια. Τα αστικά παρόχθια μέτωπα είναι η σύνθετη επιδερμίδα όπου μπορεί κάποιος να διαβάσει την ιστορία της σχέσεως των πόλεων και ποταμού τους σε βάθος χρόνου. Η περίπτωση της Λιβαδειάς μπορεί και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου διακρίνει κανείς την αλληλένδετη σχέση των αστικών μετασχηματισμών της και του ποταμού..].