Graffiti : ίχνη μιας κορεσμένης συλλογικότητας - Απαλοπούλου, Κατερίνα
[Αντικείμενο της παρούσης εργασίας αποτελεί η διαδικασία παραγωγής της εικόνας του δημοσίου χώρου μέσα από τη δημιουργία γκράφιτι, καθώς το τελευταίο χαρτογραφεί τις ιδιαιτερότητες των μετόχων της πόλης σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Γίνεται αναφορά στις ρίζες της τεχνικής του γκράφιτι, στις πρώτες τοιχογραφίες των προϊστορικών χρόνων και μια ιστορική αναδρομή από την αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Αίγυπτο, ως τις τοιχογραφίες του Μεξικό και τις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Φτάνοντας στο σήμερα, κατηγοριοποιούμε και ταξινομούμε τα γκράφιτι, ανάλογα με τη μορφή και το περιεχόμενο. Στη συνέχεια θίγουμε το θέμα της εμπορευματοποίησης και της νομιμοποίησης του γκράφιτι. Καταλήγουμε διαπιστώνοντας ότι το γκράφιτι είναι έκφραση διαφορετικών κοινωνικών ομάδων με σκοπό την περιγραφή της θέσης τους απέναντι στην κοινωνία. Δημιουργεί ένα σώμα εγγραφών στο δημόσιο χώρο και χαρακτηρίζεται από την επικαιρότητα. Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι χώρου, που κατασκευάζει τόπους και σημεία αναφοράς, σε μια περίοδο επικράτησης της επικοινωνίας μέσω διαδικτύου..].