Κατασκευαστική ανάλυση αποκατάσταση και προσθήκη στην κατοικία της Λέλας Καραγιάννη - Τσίγκος, Ιωάννης
[Η κατοικία της Λέλας Καραγιάννη, βρίσκεται στην Κυψέλη, στην οδό Λέλας Καραγιάννη 1 και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του ύστερου εκλεκτικισμού. Χαρακτηριστικά του διώροφου κτηρίου είναι οι συμμετρικές όψεις με λιτό διάκοσμο, η κάθετη σύνδεση των ανοιγμάτων και η κεντρική είσοδος σε εσοχή στην πρόσοψη. Το κτήριο δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ή στατικές αδυναμίες, ενώ υπάρχουν φθορές, λόγω υγρασίας και απουσίας συντήρησης. Προτείνεται η επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου στην αρχική του μορφή, ώστε να προετοιμαστεί για τη νέα χρήση. Η νέα χρήση του κτηρίου ορίζεται ως μουσείο για τη ζωή της Λέλας Καραγιάννη και την αντιστασιακή δράση της ίδιας και της οργάνωσής της. Μέσω της προσθήκης επιτυγχάνεται: απόδοση του κτηρίου στη γειτονιά με ελεύθερη υπαίθρια πρόσβαση, ενημέρωση από διαφορετικό επίπεδο θέασης του κτηρίου, αίσθηση απώλειας του ελεύθερου χώρου, τονισμός της υπέρβασης που πραγματοποίησε η αγωνίστρια στη ζωή της μέσω μη συμβατικών μορφών και μεθόδων κατασκευής. Επιλέγεται υπαίθρια κατασκευή από μεταλλικές δοκούς.. γειτονιά.]