Κέντρο γεωλογικής περιήγησης στην καλντέρα της Σαντορίνης - Παυλίδου, Δήμητρα
[Η ιδέα του γεωλογικού πάρκου είναι ευρέως γνωστή διεθνώς και η διερεύνησή της αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης στη διπλωματική. Ως γεωλογικό πάρκο εννοείται μία μεγάλη έκταση γης που παρουσιάζει γεωλογικό ενδιαφέρον και χωρίζεται σε γεωσημεία και γεωδιαδρομές. Γεωσημεία ονομάζονται συγκεκριμένα και καθορισμένα σημεία της έκτασης αυτής, εξαιρετικής γεωλογικής σημασίας ή αποτελούν σημεία θέασης της γεωλογίας και της γεωμορφολογίας του τοπίου.Οι γεωδιαδρομές αντίστοιχα είναι διαδρομές που ορίζουν και ενώνουν τα προαναφερθέντα σημεία. Η έννοια του εδαφικού αναλόγου αποτέλεσε εργαλείο της διερεύνησης του γεωλογικού πάρκου. Δηλαδή, η ανάγνωση του εδάφους και πως αυτή μπορεί να οργανώσει λειτουργίες και να μεταφραστεί σε κτιριακές μορφές και δομές. Τα επόμενα χρόνια το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), προτίθεται να συγκροτήσει με χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση μία σειρά γεωλογικών πάρκων, σε περιοχές όπως το Λαύριο , την κοιλάδα του βοϊδομάτη,το φαράγγι της Σαμαριάς , την Καλντέρα της Σαντορίνης. Κάθε γεωλογικό πάρκο πρόκειται.. Σαντορίνης.]