Η εργασία ως στοιχείο διαμόρφωσης του χώρου : το παράδειγμα του Μεταξουργείου - Κουρούση, Δανάη
[Τα τελευταία χρόνια συντελούνται μεταβολές τόσο στο εργασιακό τοπίο όσο και στον αστικό χώρο στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων στην παγκόσμια οικονομία. Αφενός αναδύονται νέα πρότυπα οργάνωσης της εργασίας, που αποκτάει καινούρια χαρακτηριστικά και αφετέρου οι πόλεις μετασχηματίζονται ώστε να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα. Ειδικά τα κέντρα τους, αποκτούν νέο ρόλο και υφίστανται μεταβολές στη φυσιογνωμία τους, που συχνά περιγράφονται με τον όρο gentrification. Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στο παιχνίδι του διεθνούς ανταγωνισμού εμφανίζονται σταδιακά οι τάσεις στην εργασία και την οργάνωση του αστικού χώρου που κυριαρχούν παγκοσμίως. Καταλύτη για την εφαρμογή τους αποτέλεσε η Ολυμπιάδα 2004. Όμως στην Ελλάδα οι ιστορικά διαμορφωμένες διαφοροποιήσεις στις παραγωγικές δραστηριότητες και οι διαφορετικές σχέσεις εργασίας σε σύγκριση με τα δυτικά πρότυπα έχουν οδηγήσει σε έναν διαφορετικά βιούμενο αστικό χώρο. Έτσι, οι σύγχρονες μεταβολές στην εργασία και την πόλη υλοποιούνται διαφορετικά, συμπλέκονται με την υπάρχουσα κατάσταση και τις επιμέρους ιδιαιτερότητες,..].