Backpacking ταξιδεύοντας με ένα σάκο - Δέλα, Κωνσταντίνα
[Η διάλεξη μας πραγματεύεται την σύγχρονη τάση του κινήματος των backpackers, την πορεία και την εξέλιξη του στο χρόνο, και την παρουσίαση επιλεγμένων παραδειγμάτων διαμονής. Η διάλεξη χωρίζεται σε δύο ενότητες, η πρώτη εμπεριέχει την έννοια της κίνησης, αναφερόμενη στο ταξίδι, στον σύγχρονο ταξιδιώτη και στα γεγονότα που τον ενέπνευσαν. Ενώ η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στο χώρο που τον φιλοξενεί, στο κτήριο ενός hostel. Οι backpackers αποτελούν μία ξεχωριστή ομάδα ανθρώπων, η οποία επηρεασμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα εναντιώνεται στην παραδοσιακή μορφή διακοπών και έχει υιοθετήσει έναν συλλογικό και ολιγαρκή τρόπο ταξιδιού. Μέσα από μια διευρυμένη νομαδική εμπειρία οι σύγχρονοι ταξιδιώτες υπερβαίνουν εθνικές οριοθετήσεις και κλειστές ταυτότητες για να ανοιχτούν και να διανοίξουν μια παγκόσμια επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών λαών και κοινωνιών. Εμπνευσμένη από τη νοοτροπία των σύγχρονων ταξιδιωτών, η δημιουργία ενός hostel συλλαμβάνεται εξ' αρχής ως ένα συλλογικό σχέδιο, η πραγματοποίηση του οποίου απαιτεί την άντληση στοιχείων πολιτισμικών, κοινωνικών, πολιτικών,..].