Η βιομηχανική κληρονομιά της Λακωνίας : αναλύοντας την εξελικτική πορεία από την προβιομηχανική έως τη βιομηχανική εποχή, με επίκεντρο τη λειτουργεία των νερόμυλων και των ελαιοτριβείων που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της βιομηχανικής δράσης στον νομό - Θεοχαράκου, Αριστέα
[Η εργασία πρόκειται για μία επί τόπια έρευνα που έλαβε χώρο στον Νομό Λακωνίας, με σκοπό την καταγραφή και την αξιολόγηση των βιομηχανικών και προβιομηχανικών κτιρίων που κάποτε βρίσκονταν σε λειτουργία. Οι μονάδες αυτές, διάσπαρτες σχεδόν σε κάθε χωριό και πόλη του Nομού, μαρτυρούν ότι κάποτε ο Νομός στήριξε την οικονομία του στην παραγωγή αγαθών μέσω αυτών. Οι μονάδες αυτές κάποτε λειτούργησαν με την βοήθεια του νερού ή του ανέμου, ύστερα ήταν ζωήλατες και χειροκίνητες, και στην συνέχεια ατμοκίνητες, πετρελαιοκίνητες και ηλεκτροκίνητες. Παράλληλα με την καταγραφή γίνεται και μία αξιολόγηση και ταξινόμηση διαπιστώνοντας ότι οι μονάδες αυτές διακρίνονται από πολλά κοινά χαρακτηριστικά τα οποία έχουν να κάνουν με την χρονολογία ανοικοδόμησης τους αλλά και τον τρόπο που λειτούργησαν εξυπηρετώντας την παραγωγή, Παρατηρείται ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, η σύνθεση της κάτοψης αλλά και τον όψεων, η διαμόρφωση των ανοιγμάτων και της στέγης είναι σημεία που χαρακτηρίζουν με κοινό τρόπο τις περισσότερες από τις μονάδες που εντοπίστηκαν.]