Ξενία : το χρονικό ενός ιστορικού εγχειρήματος - Τζεφρώνης, Σπύρος
[Την ταραγμένη δεκαετία του 50΄το Ελληνικό κράτος διαβλέπει μια σημαντική ευκαιρία στον τουρισμό, και προχωρά μέσω του ΕΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού) στην δημιουργία της κτιριακής αναδομής του. Με κύριο εκφραστή τον Άρη Κωνσταντινίδη, στελεχώνονται οι Τεχνικές Υπηρεσίες του οργανισμού από μια ομάδα ταλαντούχων ελλήνων αρχιτεκτόνων που μελέτησαν και κατασκεύασαν την σειρά των ξενοδοχείων «Ξενία». Τα ξενοδοχεία αυτά αποτελούν την σημαντικότερη, μεταπολεμικά, παραγωγή σειράς δημοσίων κτιρίων, επιτυγχάνοντας την ένταξη τους στο ελληνικό τοπίο αλλά και μια ειλικρινή έκφραση του Mοντέρνου κινήματος. Με τον καιρό, το εγχείρημα έκανε τον κύκλο του και υποβαθμίστηκε, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από τα «Ξενία» σήμερα να έχουν εγκαταλειφθεί ,ορισμένα να λειτουργούν, έχοντας όμως υποστεί σημαντικές παρεμβάσεις και προσθήκες, ενώ ήδη τρία έχουν κατεδαφιστεί. Το αβέβαιο μέλλον της τύχης των «Ξενία» υπερασπίζεται ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο οποίος και επιζητά τον χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέων, ενώ προτείνει και την δημιουργία ενός Δικτύου «Ξενία» που θα διασφάλιζε..].