Φωτοβολταϊκα και αρχιτεκτονική : χρήση και ένταξή τους στα κτιριακά κελύφη - Καπουράλου, Μαριάννα
[Τα φωτοβολταϊκά συστήματα, αν και είναι γνωστά στο ευρύ κοινό με εφαρμογές σε αρκετά κτιριακά έργα, πιστεύουμε πως είναι παρεξηγημένα ενώ οι δυνατότητές τους μένουν ανεκμετάλλευτες. Παρόλο που επικρατεί η αντίληψη ότι έχουν μία συγκεκριμένη μορφή και τοποθετούνται στα κτίρια με τον ίδιο τρόπο, περιορίζοντας έτσι τον αρχιτέκτονα, εντούτοις έχουν τεράστιο δυναμικό όπως ποικιλία μορφών, τρόπων τοποθέτησης, χρωμάτων, δυνατότητα αντικατάστασης των παραδοσιακών δομικών υλικών καθώς και δυνατότητα εφαρμογής τους τόσο σε νέες κατασκευές όσο και σε υφιστάμενα κτίρια. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η προσέγγιση, ανάλυση και κατανόηση παραδειγμάτων αρχιτεκτονικής από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, τα οποία, εκμεταλλευόμενα τα φωτοβολταϊκά συστήματα, δίνουν λύσεις στο επίκαιρο θέμα της ενεργειακής κρίσης χωρίς να υστερούν μορφολογικά, συνθετικά ή αισθητικά σε σχέση με τις συνηθισμένες κατασκευές.]