Pier Luigi Nervi : κατασκευές μεγάλης κλίμακας από οπλισμένο σκυρόδεμα - Βάγιας, Ανδρέας
[Ο Pier Luigi Nervi ήταν ένας Ιταλός πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιήθηκε από το 1920 μέχρι το τέλος της ζωής του το 1979, κυρίως φτιάχνοντας κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα. Έκανε πολλά σημαντικά στην Ιταλία αρχικά και σταδιακά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ΗΠΑ. Ο Nervi σχεδίαζε ο ίδιος πολλά από τα έργα του και ταυτόχρονα ήταν και ο κατασκευαστής. Στην διάλεξη αυτή έχει γίνει μια προσπάθεια να αναλυθεί ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούσε τα έργα του. Ο Nervi επινόησε διάφορα συστήματα προκατασκευής που του επέτρεπαν να δημιουργήσει μορφές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και στατικά άρτιες με οικονομία. Κατασκεύασε κελύφη μονής και διπλής καμπυλότητας με ταχύτητα και οικονομία. Ο ίδιος επινόησε ένα νέο είδος οπλισμένου σκυροδέματος που είχε πολύ μικρό πάχος και μεγαλύτερη εφελκυστική αντοχή από το συμβατικό σκυρόδεμα, το «Ferro Cemento». Τα συστήματά του δεν συνεχισαν να χρησιμοποιούνται για πολύ λόγω της αλλαγής των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών καθώς και της εξέλιξης της τεχνολογίας. Ο Nervi μας άφησε πολλά εξαιρετικά αρχιτεκτονήματα από οπλισμένο σκυρόδεμα..].