Το αστικό τοπίο : Αθήνα-Βερολίνο-Abidjam - Ψιμούλη, Κωνσταντίνα
[Ο κόσμος, ώς τόπος κατοικίας του ανθρώπου, κορυφώνεται στην μορφή των μεγαλουπόλεων. Ο σύγχρονος άνθρωπος ζεί, δρά, επικοινωνεί και προοδεύει μέσα σε αστικά περιβάλλοντα. Η συγκέντρωση του πληθυσμού οδήγησε στην ανάγκη για σχεδιασμό του αστικού χώρου πολύ πιο πρίν τον πολυσυζητημένο 19ο αιώνα με παραδείγματα αρχαίων πόλεων, όπως η Ρώμη και η Αθήνα, που είναι ακόμα και σήμερα υποδείγματα πολεοδομικού σχεδιασμού. Παρολαυτά, η ανάπτυξη της βιομηχανίας ήταν που άλλαξε τα δεδομένα του αστικού χώρου και που οδήγησε στις σύγχρονες πολεοδομικές πρακτικές. Στα τέλει του 19ου αιώνα, εμφανίζονται τα πρώτα σχέδια πόλης που πρώτα ξεκινούν σαν ουτοπίες για να καταλήξουν στην πραγματικότητα του βιομηχανοποιημένου χώρου. Ο αστικός χώρος απεικονίζεται σε κάτοψη αποκτώντας κάποια μορφή που στην συνέχεια γενικεύεται μέσα απο τα σχηματικά γεωμετρικά μοντέλα. Κοινός παρανομαστής: το κέντρο που είναι ο τόπος εκκίνησης του χτισμένου χώρου που χαρακτηρίζεται απο την υπερσυγκέντρωση και την τυποποίηση..].