Αιθιοπία : θρησκεία και τέχνη - Γιαννακοπούλου, Αγγελική
[Η ιστορία του χριστιανισμού στην Αιθιοπία, ξεκίνησε κατά τον 4ο αιώνα και μαζί με αυτήν αναπτύχθηκε μια ιδιαίτερη θρησκευτική τέχνη στη χώρα. Αποτελούταν από χειρόγραφα, τοιχογραφίες και εικόνες. Η έρευνα ασχολείται με την εξάπλωση του Χριστιανισμού στην Αιθιοπία και τη θρησκευτική τέχνη που κυριάρχησε. Συγκεκριμένα αναφέρεται στην πορεία, τα χαρακτηριστικά και τη θεματολογία που παρουσιάζει η τέχνη αυτή, από τον 15ο έως τον 17ο αιώνα, καθώς και ποιες ήταν οι εξωτερικές επιρροές της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκκλησία Debre Berhan Selassie και των τοιχογραφιών της, αναλύοντας τα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, επισημαίνεται ο κοινωνικός ρόλος των θρησκευτικών παραστάσεων στην κοινωνία της Αιθιοπίας. Τέλος, καταλήγει σε γενικά συμπεράσματα, με πιο αντιπροσωπευτικό απ' όλα το ότι η θρησκευτική αιθιοπική τέχνη αποσπώντας στοιχεία από όλο τον κόσμο σε συνδυασμό με την ταυτότητά της παράδοσής της, ξεχωρίζει από κάθε άλλη αφρικανική τέχνη.]