Η συνθετική δομή-το παράδειγμα της θεολογικής σχολής Αθηνών - Χερουβείμ, Σταυρούλα
[Η εργασία αυτή είναι μία προσέγγιση της ίδιας της διαδικασίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κυρίως της φάσης εκείνης κατά την οποία αρχίζουν να μορφοποιούνται οι ιδέες, της πιο ουσιαστικής, δηλαδή, στιγμής στη συνθετική διαδικασία. O Le Corbusier είχε γράψει πριν από ογδονταπέντε χρόνια περίπου στο βιβλίο του «Για μία αρχιτεκτονική»: «Η αρχιτεκτονική κρίνεται με τα μάτια που βλέπουν, με το κεφάλι που γυρνά, με τα πόδια που περπατούν. Η αρχιτεκτονική δεν είναι φαινόμενο συγχρονισμού αλλά διαδοχής, καμωμένη από εικόνες που προσθέτονται και ακολουθούν η μια την άλλη στο χώρο και στο χρόνο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη μουσική». Το κτήριο της Θεολογικής Σχολής, το οποίο θα αποτελέσει το αντικείμενο της έρευνάς μας, έχει ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό: την πολύ ενδιαφέρουσα εναλλαγή των εικόνων του χώρου μέσα στον χρόνο. Η εργασία αυτή βασίστηκε, εκτός από τις βιβλιογραφικές πηγές και σε συζητήσεις με τους δύο αρχιτέκτονες του έργου, τον Λάζαρο Καλυβίτη και τον Γιώργο Λεονάρδο, τους οποίους πολλοί από εμάς γνωρίσαμε και σαν δασκάλους στη Σχολή Αρχιτεκτόνων..].