Madinat al-Zahra και Alhambra : ο μύθος της ανατολής σε μία αρχιτεκτονική εξουσίας και γοήτρου στην καρδιά της Ανδαλουσίας - Βαλληνδρά, Βασιλική
[Η Madinat al-Zahra στην Κόρδοβα και η Alhambra στη Γρανάδα, είναι δύο μεγάλα αραβικά παλάτια με μεγάλη έκταση και με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη σύνθετη συγκρότηση και τη λειτουργία μιας πόλης, η οποία αντανακλά την αίγλη και το μεγαλείο των Ομεϊάδων χαλίφηδων και των Νασρίδων ηγεμόνων. Δημιουργήθηκαν μέσα στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, την Ανδαλουσία, μέσα από το πνεύμα και τον καλλιτεχνικό πλούτο του αραβικού κόσμου, όπως αυτός αναπτύχθηκε και εκφράστηκε σε μία χώρα της Δύσης. Οι Άραβες, οι οποίοι είχαν κατακτήσει την Ιβηρική Χερσόνησο από τις αρχές του 8ου αιώνα και βρίσκονταν διαρκώς σε πολεμικές συρράξεις και ειρηνικές συνυπάρξεις με τους χριστιανούς, δημιούργησαν τις δύο πόλεις ως μεγάλα κέντρα της πολιτικής τους εξουσίας στην Ισπανία. Η κάθε μία από τις δύο πόλεις - παλάτια αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικοπολιτικό και γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν και τελικά έφτασαν σε εμάς μέχρι σήμερα. Παράλληλα, μας βοηθούν να κατανοήσουμε πως πίσω από το μύθο της Ανατολής, κρύβεται ένας πολιτισμός και τρόπος ζωής ενός σημαντικού μεσαιωνικού πολιτισμού.]