Προσεγγίζοντας το τοπίο - Μιχαντάς, Αναστάσιος
[Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναπτυχθεί μια συζήτηση σχετικά με το τοπίο και τα συμφραζόμενα του, να αναζητηθεί και να διερευνηθεί, όσο είναι αυτό εφικτό, η έννοια του. Τι είναι τοπίο; Πώς αυτό συντίθεται στο οπτικό πεδίο του παρατηρητή; Πρόκειται για ένα εικονικό ερέθισμα, ή για έννοια με βαθύτερο περιεχόμενο; Ενώ λοιπόν στο πρώτο μέρος επιχειρείται μια απόπειρα ορισμού της έννοιας του τοπίου, στη συνεχεία μέσω μιας σύντομης ιστορικής ανασκόπησης, επισημαίνονται κάποια παραδείγματα τοπιακού σχεδιασμού. Έτσι διαφαίνεται το διεπιστημονικό ενδιαφέρον που αναπτύσσεται γύρω από το τοπίο, τόσο ως προς την προσπάθεια ορισμού του, όσο και ως προς τις προτάσεις που αφορούν το σχεδιασμό του. Τα τελευταία χρόνια, με τις έντονες κλιματικές αλλαγές και τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατάχρησης των φυσικών πόρων, ο σχεδιασμός τοπίου οφείλει να ενσωματώνει στο σχεδιαστικό του λεξιλόγιο και τις έννοιες της οικολογίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.]