Candia : κέντρο των ενετικών κτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο - Νηστικάκη, Ειρήνη
[Η Candia, το σημερινό Ηράκλειο, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των ενετικών κτήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και η πρωτεύουσα του βασιλείου τους στην Κρήτη, γνωστού ως Regno di Candia. Οι Ενετοί, μετά την εγκατάστασή τους στην Κρήτη, αποφάσισαν να την οργανώσουν διοικητικά και στρατιωτικά, κατά τα μητροπολιτικά πρότυπα. Κατά το διάστημα της κυριαρχίας τους, δηλώνουν την παρουσία τους εκτελώντας μεγάλο αριθμό έργων, όπως οχυρώσεις, νεώρια και λαμπρά δημόσια κτήρια, ακολουθώντας τα μορφολογικά πρότυπα της Δύσης. Η Candia δεν αποτέλεσε για τη Μητροπολιτική Βενετία έναν απλό εμπορικό ή στρατιωτικό σταθμό αλλά εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη οικονομική δύναμη και σε κέντρο μεγάλης πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής. Δυστυχώς όμως ο πολιτισμός της Βενετίας, δεν είναι πλέον σήμερα ορατός. Το Ηράκλειο έχασε την ιστορική του ταυτότητα μέσα στον 20ο αιώνα, λόγω των μεγάλων επεμβάσεων που έγιναν στα πλαίσια της πολεοδομικής εξέλιξης της πόλης.]