Η οπτική εμμονή και η διεύρυνση της πολιτιστικής προσβασιμότητας : μουσειακοί χώροι για άτομα μειωμένης όρασης - Πετράς, Τσαμπίκος
[Ο αισθητηριακός χώρος που αναπτύσσεται γύρω μας δεν στηρίζεται αποκλειστικά στην όραση, αλλά γίνεται αντιληπτός μέσω της συνεργασίας του συνόλου των αισθήσεων, κατά την κίνησή μας. Κεντρικό αντικείμενο της έρευνας αυτής, αποτελεί η εξέταση του τρόπου με τον οποίο η όραση καταστρατηγεί την σημασία των άλλων αισθήσεων. Όπως και οι όροι με τους οποίους μπορεί να αντιστραφεί η εκτεταμένη αυτή πολιτισμική συνήθεια, προς χάριν μουσειακών και εκθετικών χώρων αυξημένης προσβασιμότητας. Η καταστρατήγηση των υπολοίπων αισθήσεων, από την πολιτιστική πρωτοκαθεδρία της όρασης, αποτελεί γενικό ιστορικό χαρακτηριστικό των νεώτερων δυτικών κοινωνιών και εκφράζεται γενικότερα στην αντίληψη του χώρου, καθορίζοντας τόσο την αρχιτεκτονική έκφραση συνολικά, όσο και ειδικότερες εφαρμογές, όπως την μουσειακή εκθετική λειτουργία, η οποία θα μας απασχολήσει ειδικότερα. Σκοπός της έρευνας είναι να αναλύσει την ιδιαίτερη ιστορική συνθήκη, βάσει της οποίας ο δυτικός πολιτισμός αποδίδει εξαιρετική σημασία στην αίσθηση της όρασης, θεωρώντας την ως κεντρική, σε σχέση με την κιναισθησία και..].