Textile : πλέξη + αρχιτεκτονική - Αλεξιάδης, Νίκος
[Η ερευνητική αυτή απόπειρα είχε σαν πρώτη αφορμή το ρούχο και την ικανότητα του να μεταμορφώνει γρήγορα και εύκολα την εικόνα ενός ατόμου. Ικανότητα που βασίζεται στις ιδιότητες του υφάσματος και θα μπορούσε να δώσει μια νέα πνοή στην αρχιτεκτονική. Έτσι ξεκίνησε η αναζήτηση αρχιτεκτονικών παραδειγμάτων που κάνουν χρήση πλεκτών υλικών. Συγκεντρώθηκε ένα ικανοποιητικό εύρος παραδειγμάτων και διαπιστώθηκαν οι εκφάνσεις της πλέξης στη διαδικασίας της σύνθεσης και της κατασκευής ενός κτιρίου. Η σύγχρονη θεώρηση του χώρου προϋποθέτει και τον επαναπροσδιορισμό του, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Από ένα μοντέλο με στέρεες απόλυτες μορφές οδηγούμαστε σε ένα άλλο βασισμένο σε πιο ρευστές μορφές της ύλης. Στο στάδιο μετάβασης από το στερεό στο ρευστό, η υλική και ενεργητική φύση των πλεκτών υλικών, με τις συνεχόμενες επιφάνειες, την ελαφρότητα, την ευελιξία, την λεπτότητα και τον ρευστό δυναμισμό, προσφέρει μια ικανή υλική ομάδα για την έκφραση και την πραγματοποίηση..].